s

Sofija Arapović i Janko Gardović osvojili Vertikalni kilometar na Prokletijama

Sofija Arapović i Janko Gardović osvojili Vertikalni kilometar na Prokletijama

Drugi Vertikalni kilometar ove sezone održan je na Prokletijama i u potpunosti opravdao epitet jedne od najzahtevnijih planinskih trka
Srpska Skajraning asocijacija organizovala je šestu trku u sezoni 2015. i to u saradnji sa Nacionalnim parkom „Prokletije“, PK Radnički iz Beograda i NGO Orjen Outdoor.

Oko 60 takmičara iz Srbije, Crne Gore, Makedonije i Hrvatske uspešno je prešlo stazu od 3,2 kilometra sa 950 metara uspona. Jedna od najlepših planina na Balkanu za vikend je bila stecište, kako odličnih trkača, tako i strasnih planinara.

U 10 časova označen je start i išlo se na hronometar. Učesnici su krenuli iz doline Grbaje (Grebaje) a cilj je bio malo iznad tzv. Pečurke, na stazi koja vodi ka Krošnji i Severnom vrhu Karanfila.

Vreme je poslužilo takmičare tog dana, a tešku i zahtevnu stazu najbrže su prešli Janko Gardović (AK Niskogorci Herceg Novi) iz Crne Gore i Sofija Arapović (PK Železničar) iz Srbije.

Gardović je uspeo da ostvari fenomenalan rezultat i na cilj je stigao za samo 38 minuta i pet sekundi. Iza njega, na drugoj poziciji, našao se iskusni Makedonac Marjan Bonev (Treks) koji je trku završio za 39 minuta i tri sekunde. Aleksandar Domazetović iz Crne Gore obezbedio je treće mesto rezultatom 41 minut i 47 sekundi.

Najbrža među damama, Sofija Arapović, trijumfovala je pošto je stazu prešla za 52 minuta i 23 sekunde. Na postolju za drugu i treću poziciju našle su se takmičarke iz Crne Gore, Dijana Stanišić (HPD Sniježnica), koja je, takođe, uspela da stigne na cilj za manje od sat vremena (55:02) i Miluša Bošković (AK Niskogorci Herceg Novi) rezultatom 1:00:39.
Kako se i očekivalo, svi su oduševljeni otišli sa Prokletija. Oni koji su prvi put posetili planinu ostali su bez reči posmatrajući nestvaran ambijent, a poznavaoci Prokletija još jednom su ostali očarani lepotom ovog predela.

Sledeća trka u okviru Nacionalne Skajraning lige održaće se već 2. avgusta na Šar planini.

Preuzeto sa: www.zurnal.rs

 

 

Dodaj komentar

Loading

Pitajte nas

Ukoliko imate bilo kakvih pitanja, slobodno nam pišite.
    Ili nas pozovite za više informacija: