Prijavi se na e-mail listu za obaveštenja

  O kursu ADVANCED #1

  Podignite svoje penjačke sposobnosti na viši nivo sa ‘ADVANCED #1’ kursom, specijalizovanim za unapređenje veština penjanja na smerovima od više dužina.

  Bez obzira da li ste početnik ili već imate iskustva, ovaj kurs je dizajniran da obogati vaše penjanje i pripremi vas za sticanje zvanja ‘Sportski penjač – A nivo’.

  Otkrijte napredne tehnike i postanite majstor višedužinskog penjanja (multi-pitch).

  Uslovi

  Za prijavu na kurs „ADVANCED #1“, neophodno je ispuniti sledeće kriterijume:

  • Morate biti stariji od 18 godina.
  • Obavljen sportski lekarski pregled.
  • Imati najmanje jednu godinu iskustva nakon uspešno završene „BASIC #2“ obuke.
  • Potrebno je da ste član nekog kluba ili udruženja koje je u sastavu Planinarskog saveza Srbije.
  • KOTIZACIJA za Advanced #2
  • RSD 18.000
  • Trajanje:

   5 x 3h (teorija + praksa)
   2 x 5h (praktični)
   2 x 8h (polaganje)

  Teoretski deo

  Istražite dublje aspekte penjanja i razvijte svoje teorijsko znanje sa našim temeljnim ‘ADVANCED #1’ kursom. Naš teorijski deo pruža neophodno razumevanje istorije penjanja, ključnih tehnika i strategija neophodnih za osigurano i odgovorno penjanje.

  1. Istorijat penjanja: Ovaj segment kursa nudi uvid u razvoj penjanja kao sporta i rekreacije kroz vreme. Polaznici će naučiti o ključnim trenucima i ličnostima koji su oblikovali istoriju penjanja, kao i o evoluciji penjanja od tradicionalnih do modernih stilova.
  2. Oprema za penjanje smerova od više dužina: Detaljan pregled opreme specifične za penjanje smerova koji zahtevaju više dužina užeta. Ovaj deo obuhvata upoznavanje sa različitim tipovima opreme kao što su užad, karabineri, osigurači, i sistemi za sidrenje, kao i njihovu pravilnu upotrebu i održavanje.
  3. Faktor pada i zaustavni trzaj: U teorijskom segmentu našeg kursa detaljno istražujemo faktor pada i zaustavni trzaj u penjanju smerova od više dužina, ključne za razumevanje i primenu sigurnosnih tehnika koje minimiziraju rizike prilikom pada.
  4. Etika u penjanju: Fokus na etičke principe penjanja, uključujući poštovanje prirode, drugih penjača, i pravila određenih penjačkih lokacija. Cilj je promovisanje održivog i odgovornog pristupa penjanju.
  5. Boravak u prirodi: Edukacija o pravilima i najboljim praksama za boravak u prirodi, sa posebnim naglaskom na minimalnom uticaju na okolinu, pripremi i planiranju izleta, kao i osnovama orijentacije u prirodi.
  6. Prva pomoć (opciono – 30e): Opcioni deo kursa koji pokriva osnove prve pomoći specifične za situacije koje se mogu desiti prilikom penjanja. Uključivanje ovog modula u kurs podrazumeva dodatnu naknadu od 30 eura, ali pruža polaznicima važne veštine za reagovanje u hitnim situacijama.

  Ovim programom kursa, polaznici će steći sveobuhvatno znanje i veštine potrebne za sigurno i odgovorno uživanje u penjanju, kako na kratkim tako i na višedužinskim smerovima, uz duboko razumevanje etike i očuvanja prirodnog okruženja.

  Praktični deo

  Praktični deo ‘ADVANCED #1’ kursa vodi vas kroz specijalizovane veštine neophodne za penjanje na zahtevnim smerovima od više dužina. Saznajte kako da usavršite napredne tehnike vezivanja čvorova i osiguravanje na steni, uz praktično iskustvo koje će vam pomoći da bezbedno napredujete u ovom uzbudljivom sportu.

  1. Napredna čvorologija: Detaljno učenje i vežbanje složenih čvorova koji su ključni za napredno penjanje, uključujući njihovu primenu u različitim situacijama.
  2. Sistemi i tehnike osiguravanja prilikom penjanja smerova u navezi (multi-pitch): Upoznavanje sa naprednim metodama osiguravanja koje su specifične za penjanje na višedužinskim smerovima, uključujući upotrebu različitih vrsta osigurača i tehnikama osiguravanja za efikasnu zaštitu i napredak.
  3. Napredne tehnike rukovanja užetom: Razvijanje veština za efikasno upravljanje užetom, uključujući pravilno slaganje, izbjegavanje zapetljavanja i optimizaciju rukovanja užetom za brz i siguran napredak na smeru.
  4. Napredne tehnike osiguravanja i postavljanje sidrišta: Naučite kako da postavljate sigurna i efikasna sidrišta koristeći napredne tehnike i opremu, što je ključno za bezbednost na višedužinskim smerovima.
  5. Sistemi i tipovi sidrišta na višedužinskim smerovima: Detaljan pregled različitih sistema i tipova sidrišta, uključujući njihovu pravilnu upotrebu i adaptaciju u zavisnosti od terena i uslova na smeru.
  6. Bezbednost i komunikacija prilikom penjanja smerova od više dužina (multi-pitch): Razumevanje važnosti i tehnika efikasne komunikacije između članova tima na smeru, kao i pravila i prakse koje doprinose povećanju bezbednosti.
  7. Penjanje na smerovima od više dužina (multi-pitch): Praktična primena svih naučenih veština u realnim uslovima na smerovima od više dužina, uključujući planiranje, procenu rizika i donošenje odluka.
  8. Padovi i bezbednost: Razumevanje dinamike padova na višedužinskim smerovima i kako efikasno upravljati rizikom i osigurati maksimalnu bezbednost.
  9. Napredne tehnike samospašavanja: Učenje tehnikama i strategijama samospašavanja u hitnim situacijama, uključujući samoevakuisanje i pružanje prve pomoći.
  10. Napredne abzajl tehnike: Usavršavanje tehnika za sigurno i efikasno spuštanje sa smerova, koristeći napredne metode abzajla.

  Ovaj napredni kurs je dizajniran da polaznicima pruži duboko razumevanje i praktične veštine potrebne za izazove koje nosi penjanje na smerovima od više dužina, sa posebnim fokusom na bezbednost, efikasnost i samostalnost u penjanju.

  Kalendar kurseva

  Zainteresovani za kurs ``ADVANCED #1``? Pogledajte naše nadolazeće termine kursa i rezervišite svoje mesto klikom na sledeće linkove.

  Vrste kurseva

  Kratki opisi kurseva. Za više informacija o sadržini kurseva, kliknite na linkove ispod.

  Kurs BASIC #1 obuhvata osnove sportskog penjanja, upoznavanje sa opremom, samostalno spuštanje, osiguravanje partnera prilikom penjanja sa vršnim sidrištem i osnove kretanja po steni.

  Kurs BASIC #2 obuhvata osiguravanje i penjanje smerova tehnikom ukopčavanja, opremanje i raspremanje sidrišta, tehnike kretanja po užetu i osnove samospašavanja.

  Nakon završenog kursa ADVANCED #1, polaznici stiču potrebno znanje za penjanje smerova od više dužina užeta (multi-pitch).

  Kurs ADVANCED #2 je namenjen proširenju stečenog znanja polaznika na predhodnim kursevima.

  Sveobuhvatni, personalni kurs koji obuhvata sve segmente sportskog penjanja, od potpunog početnika do ekspertskog nivoa znanja.

  Kursevi penjanja po najsavremenijim standardima

  U Sportskom klubu ``Tribe`` pružamo kurseve koji se pridržavaju najviših standarda bezbednosti i profesionalnosti. Bez obzira da li ste početnik ili iskusan penjač, naše moderne i sigurne metode obuke pomoći će vam da dosegnete nove visine.

  KURSEVI

  Poslednje vesti

  Najnovije vesti iz sveta outdoora.

  VESTI

  Budi deo

  plemena!

  Loading

  Pitajte nas

  Ukoliko imate bilo kakvih pitanja, slobodno nam pišite.
   Ili nas pozovite za više informacija: