Prijavi se na e-mail listu za obaveštenja

  O kursu Basic #2

  Produbite svoje veštine penjanja sa našim kursom ‘BASIC #2’, prilagođenim za entuzijaste koji su već prošli ‘BASIC #1’ kurs. Ovaj napredni program pokriva od osnovnih do kompleksnih tehnika korišćenja opreme. Nakon uspešnog završetka obuke stičete zvanje ‘Sportski penjač – C nivo’, otvarajući put ka zvanju ‘Sportski penjač – B nivo’.

  Uslovi

  Za prijavu na „BASIC #2“ kurs, neophodno je zadovoljiti sledeće kriterijume:

  • Morate biti stariji od 18 godina.
  • Neophodno je da ste uspešno završili „BASIC #1“ kurs.
  • Potrebno je da ste član nekog kluba ili udruženja koje je u sastavu Planinarskog saveza Srbije.
  • KOTIZACIJA za Basic #2
  • RSD 18.000
  • Trajanje:

   4 x 4h (teorija + praktični)
   2 x 6h (praktični)
   2 x 4h (polaganje)

  Teoretski deo

  Pridružite se našem ‘BASIC #2’ kursu penjanja da biste proširili svoje veštine i razumeli dublje aspekte ovog dinamičnog sporta. Sa fokusom poznavanje opreme, sidrišne sisteme i bezbedno kretanje po steni, naš teorijski deo kursa je temelj za svakog ozbiljnog penjača.

  1. Istorijat penjanja: Upoznavanje sa razvojem i evolucijom penjanja kao sporta i rekreacije, uključujući značajne trenutke i ličnosti koje su oblikovale ovaj sport.
  2. Oprema za penjanje: Detaljna analiza i upotreba mnogobrojne penjačke opreme i alata.
  3. Faktor pada i zaustavni trzaj: Detaljna analiza faktora pada, koji opisuje odnos visine pada i dužine užeta između penjača i osiguravača, te kako to utiče na zaustavni trzaj ili silu koja deluje na penjača i osiguravača prilikom pada.
  4. Etika u penjanju: Razmatranje etičkih principa i praksa u penjanju, uključujući poštovanje prirode, drugih penjača, i lokalnih pravila, sa ciljem održavanja sporta odgovornim i održivim.
  5. Boravak u prirodi: Edukacija o pravilnom i sigurnom boravku u prirodi, uključujući teme kao što su minimalni uticaj na okolinu, priprema i planiranje izleta, kao i osnove orijentacije.
  6. Prva pomoć (opciono – 30e): Opciona obuka iz prve pomoći koja pokriva osnovne procedure i tehnike neophodne za reagovanje u hitnim situacijama. Uključivanje ovog modula u program je opciono i podleže dodatnoj naknadi od 30 eura.

  Praktični deo

  Naučite praktične veštine koje su vam potrebne za uzbuđujuće iskustvo penjanja s našim ‘BASIC #2’ praktičnim delom kursa. Obuhvatamo napredne tehnike vezivanja čvorova, osiguravanje i penjanje smerova na „vođenje“, i mnoge druge veštine koje će vam biti neprocenjive na steni.

  1. Napredne tehnike vezivanja čvorova: Detaljno učenje i usavršavanje naprednih čvorova koji su neophodni za efikasno i sigurno penjanje.
  2. Sistemi i tehnike osiguravanja sportskih smerova (lead climbing): Ovladavanje tehnikama i sistemima osiguravanja koji su specifični za lead climbing, uključujući pravilno korišćenje opreme za osiguravanje.
  3. Pravilno rukovanje sa užetom: Edukacija o tehnikama pravilnog rukovanja užetom kako bi se osigurala maksimalna sigurnost i efikasnost prilikom penjanja.
  4. Penjanje sportskih smerova (lead climbing): Praktična primena naučenih veština u realnim uslovima na sportskim smerovima, sa fokusom na „lead climbing“.
  5. Izrada sidrišta: Naučite kako da pravilno i sigurno postavite sidrišta, što je ključni aspekt osiguravanja tokom penjanja.
  6. Uklanjanje sidrišta: Ovladavanje tehnikama za sigurno uklanjanje sidrišta nakon završetka penjanja, minimizujući rizik i ostavljajući minimalan trag u prirodi.
  7. Provera, pakovanje, skladištenje i čišćenje opreme: Važnost i metode održavanja penjačke opreme, kako bi se produžila njena upotrebljivost i osigurala sigurnost.
  8. Osnovne tehnike samospašavanja: Uvođenje u osnovne tehnike samospašavanja koje svaki penjač treba da zna, za slučaj hitnih situacija.
  9. Proširene abzajl tehnike: Proširivanje znanja i veština u abzajl tehnici, uključujući različite metode i pristupe za bezbedno spuštanje.

  Kalendar kurseva

  Zainteresovani za kurs ``BASIC #2``? Pogledajte naše nadolazeće termine kursa i rezervišite svoje mesto klikom na sledeće linkove.

  Vrste kurseva

  Kratki opisi kurseva. Za više informacija o sadržini kurseva, kliknite na linkove ispod.

  Kurs BASIC #1 obuhvata osnove sportskog penjanja, upoznavanje sa opremom, samostalno spuštanje, osiguravanje partnera prilikom penjanja sa vršnim sidrištem i osnove kretanja po steni.

  Kurs BASIC #2 obuhvata osiguravanje i penjanje smerova tehnikom ukopčavanja, opremanje i raspremanje sidrišta, tehnike kretanja po užetu i osnove samospašavanja.

  Nakon završenog kursa ADVANCED #1, polaznici stiču potrebno znanje za penjanje smerova od više dužina užeta (multi-pitch).

  Kurs ADVANCED #2 je namenjen proširenju stečenog znanja polaznika na predhodnim kursevima.

  Sveobuhvatni, personalni kurs koji obuhvata sve segmente sportskog penjanja, od potpunog početnika do ekspertskog nivoa znanja.

  Kursevi penjanja po najsavremenijim standardima

  U Sportskom klubu ``Tribe`` pružamo kurseve koji se pridržavaju najviših standarda bezbednosti i profesionalnosti. Bez obzira da li ste početnik ili iskusan penjač, naše moderne i sigurne metode obuke pomoći će vam da dosegnete nove visine.

  KURSEVI

  Poslednje vesti

  Najnovije vesti iz sveta outdoora.

  VESTI

  Budi deo

  plemena!

  Loading

  Pitajte nas

  Ukoliko imate bilo kakvih pitanja, slobodno nam pišite.
   Ili nas pozovite za više informacija: