Prijavi se na e-mail listu za obaveštenja

  O kursu ADVANCED #2

  Napravite značajan korak napred u vašoj penjačkoj karijeri sa našim ‘ADVANCED #2’ kursom, koji je dizajniran da izoštri vaše veštine, i pripremi vas za sticanje prestižnog zvanja „Instruktor sportskog penjanja – C nivo“.

  Pored naprednih tehnika penjanja i osiguravanja, kurs ‘ADVANCED #2’ obuhvata i specijalizovani modul posvećen umetnosti uređivanja smerova u prirodi. Kroz praktične vežbe i teorijsku obuku, naučićete kako da kreirate izazovne i bezbedne smerove, poštujući prirodno okruženje i promovišući održivost, što predstavlja ključnu veštinu za svakog ozbiljnog penjača i instruktora koji želi da doprinese penjačkoj zajednici.

  Uslovi

  • Minimalna starost od 18 godina.
  • Obavljen sportski lekarski pregled.
  • Ispenjanih pet višedužinskih smerova.
  • Posedovati najmanje jednu godinu iskustva nakon završetka „ADVANCED #1“ obuke ili imati završen alpinistički kurs.
  • Potrebno je da ste član nekog kluba ili udruženja koje je u sastavu Planinarskog saveza Srbije.
  • KOTIZACIJA za Advanced #2
  • RSD 24.000
  • Trajanje:

   10 x 3h (teorija/praktični)
   2 x 5h (praktični)
   2 x 8h (polaganje)

  Praktični deo

  Naš ‘ADVANCED #2’ teorijski modul duboko uranja u složene aspekte penjanja, nudeći vam znanje koje je potrebno za razumevanje naprednih penjačkih principa i tehnika. Sa fokusom na istoriju penjanja i razvoj opreme, ovaj deo kursa čini temelj vaše penjačke edukacije.

  1. Napredni elementi opreme: Detaljni pregled i korišćenje napredne penjačke opreme, uključujući najsavremenije uređaje za osiguranje, specijalizovane karabinere i napredne sisteme za penjanje koji doprinose većoj efikasnosti i sigurnosti.
  2. Specijalizovana oprema za penjanje: Upoznavanje sa specifičnim tipovima opreme dizajnirane za određene stilove penjanja, kao što su ledno penjanje, alpski stil penjanja itd., omogućavajući polaznicima da se upoznaju sa širokim spektrom alata koji su im dostupni.
  3. Istorijat i razvoj penjačke opreme i standarda: Istraživanje kako se penjačka oprema razvijala tokom vremena, uključujući istorijski kontekst razvoja opreme, kao i pregled promena standarda bezbednosti i tehnoloških inovacija koje su doveli do današnjih modernih sistema za penjanje.
  4. Uređivanje Smerova u Prirodi (Routesetting): Ovaj segment nudi temeljni uvid u teoriju iza uređivanja smerova u prirodi, fokusirajući se na etiku, strategije i metodologije koje su ključne za kreiranje smerova koji su izazovni, sigurni i u skladu sa principima održivosti. Polaznici će naučiti kako analizirati prirodni teren, birati optimalne linije za penjanje i planirati smerove koji doprinose razvoju penjačkih veština, uz istovremeno očuvanje prirodne lepote i integriteta penjačkih lokacija.
  5. Specijalizovane tehnike penjanja: Učenje naprednih tehnika koje se koriste u različitim disciplinama penjanja, uključujući tehničko penjanje, penjanje više dužina i penjanje u mešovitim uslovima. Polaznici će naučiti kako da efikasno primenjuju ove tehnike u praksi, kao i kako da pravilno koriste opremu za maksimalnu efikasnost i sigurnost.

  Ovaj deo kursa je namenjen da pruži polaznicima temeljno razumevanje različitih aspekata penjačke opreme i tehnika, omogućavajući im napredak u različitim formama penjanja. Kombinovanjem teorijskog znanja i praktične primene, polaznici će biti spremni za izazove naprednog penjanja i biće opremljeni za istraživanje novih granica u ovom dinamičnom sportu.

  Teoretski deo

  Praktični segment ‘ADVANCED #2’ kursa vas vodi kroz intenzivan trening na steni, gde ćete primenjivati napredne tehnike vezivanja čvorova i osiguravanja. Ovaj hands-on pristup osigurava da vaše nove veštine budu temeljito razvijene i spremne za realne izazove.

  1. Napredna čvorologija: Detaljno izučavanje i vežbanje naprednih čvorova ključnih za penjanje, uključujući njihovu primenu u različitim situacijama na terenu, što omogućava penjačima da efikasno i sigurno upravljaju užetom u složenim uslovima.
  2. Upotreba opreme za tehničko penjanje (aid climbing): Upoznavanje i praktična primena specijalizovane opreme za aid climbing, uključujući klinove, pitone, cam uređaje i ostalu opremu koja omogućava penjanje na tehnički zahtevnim smerovima gde klasično slobodno penjanje nije moguće.
  3. Sistemi zaštite i napredna sidrišta: Razvijanje veština za postavljanje kompleksnih i sigurnih sidrišta koristeći različite sisteme zaštite, što je neophodno za bezbedno penjanje na višedužinskim smerovima i u situacijama gde su potrebna sigurna i pouzdana sidrišta.
  4. Napredne tehnike samospašavanja: Učenje tehnika i procedura samospašavanja koje penjači mogu primeniti u hitnim situacijama, uključujući samoevakuisanje, spuštanje povređenog partnera i upravljanje užetom u neplaniranim okolnostima.
  5. Primena uređivanja smerova u prirodi: Kroz praktičan rad na terenu, polaznici će imati priliku da primene naučene teorije iza uređivanja smerova. Ovaj deo uključuje direktno učestvovanje u procesu uređivanja, od odabira linije i planiranja smera do instalacije i testiranja opreme. Polaznici će steći praktično iskustvo u kreiranju smerova koji su bezbedni, izazovni i prilagođeni različitim nivoima veština penjača.
  6. Ostale relevantne teme: Pored gore navedenih, kurs pokriva i druge relevantne teme koje doprinose sveobuhvatnom razumevanju naprednog penjanja, uključujući ali ne ograničavajući se na planiranje penjačkih ruta, procenu rizika, navigaciju u prirodi, i etiku u penjanju.

  Ovim naprednim kursom, polaznici će biti opremljeni znanjem i veštinama potrebnim za suočavanje sa složenim izazovima koje penjanje pruža, pripremajući ih za samostalno izvođenje tehnički zahtevnih penjanja i povećavajući njihovu sigurnost i efikasnost u penjačkim aktivnostima.

  Kalendar kurseva

  Zainteresovani za kurs ``ADVANCED #2``? Pogledajte naše nadolazeće termine kursa i rezervišite svoje mesto klikom na sledeće linkove.

  Vrste kurseva

  Kratki opisi kurseva. Za više informacija o sadržini kurseva, kliknite na linkove ispod.

  Kurs BASIC #1 obuhvata osnove sportskog penjanja, upoznavanje sa opremom, samostalno spuštanje, osiguravanje partnera prilikom penjanja sa vršnim sidrištem i osnove kretanja po steni.

  Kurs BASIC #2 obuhvata osiguravanje i penjanje smerova tehnikom ukopčavanja, opremanje i raspremanje sidrišta, tehnike kretanja po užetu i osnove samospašavanja.

  Nakon završenog kursa ADVANCED #1, polaznici stiču potrebno znanje za penjanje smerova od više dužina užeta (multi-pitch).

  Kurs ADVANCED #2 je namenjen proširenju stečenog znanja polaznika na predhodnim kursevima.

  Sveobuhvatni, personalni kurs koji obuhvata sve segmente sportskog penjanja, od potpunog početnika do ekspertskog nivoa znanja.

  Kursevi penjanja po najsavremenijim standardima

  U Sportskom klubu ``Tribe`` pružamo kurseve koji se pridržavaju najviših standarda bezbednosti i profesionalnosti. Bez obzira da li ste početnik ili iskusan penjač, naše moderne i sigurne metode obuke pomoći će vam da dosegnete nove visine.

  KURSEVI

  Poslednje vesti

  Najnovije vesti iz sveta outdoora.

  VESTI

  Budi deo

  plemena!

  Loading

  Pitajte nas

  Ukoliko imate bilo kakvih pitanja, slobodno nam pišite.
   Ili nas pozovite za više informacija: