s

Šarplaninski Skyrace: Marjan i Marina pokorili Šar planinu

Šarplaninski Skyrace: Marjan i Marina pokorili Šar planinu

Prva prekogranična trka na prostorima bivše Jugoslavije održana je u nedelju na Šar planini, na graničnom prostoru Kosova i Makedonije.
Više od 70 takmičara iz devet zemalja startovalo je iz centra Štrpca i duž najviših vrhova Šar planine krenulo ka cilju u Starom Selu u Makedoniji.

Na ovom neuporedivo najtežem skaj rejsu u okviru Skajraning lige Srbije, svega 32 takmičara je završilo trku u limitu.

Stazu od 33,5 km i 2.450 m uspona, najbrže je prešao i zasluženo osvojio prvo mesto Marjan Bonev iz Makedonije za četiri sata i 30 minuta.

Tri minuta posle njega kroz cilj je protrčao Nenad Živković iz Srbije, dok je treće mesto zauzeo Duško Momić iz Srbije rezultatom četiri sata i 37 minuta.

Zanimljivo je napomenuti da se Momić gubio po jednom delu grebena iznad Livadičkog jezera, što samo govori da bi finiš bio žestok da tu nije izgubio vreme i energiju s obzirom na to da je njegova taktika bila da se čuva do kraja i da jako finišira.

TRI VELIČANSTVENE

Samo tri dame su završile trku u predviđenom limitu. Pobedila je Marina Nikolić iz Srbije, koja je na cilj stigla posle šest sati i 25 minuta. Vedrana Jerić Miloš iz Hrvatske bila je drugoplasirana (šest sati i 39 minuta), dok je treće mesto zauzela Ana Milosavljević iz Srbije (šest sati i 45 minuta).

Šarplaninski skaj rejs organizovali su NGO Beli vuk – Štrpce Kosovo, TREKS Makedonija i Skajraning asocijacija Srbije. Pored glavnih organizatora trke, aktivno su učestvovali i pokrovitelji kao i suorganizatori: USAID-SBEP Skoplje, Kosovo, opštine Jegunovce i Štrpce, ministarstvo za sport kao i ministarstvo za povratak Kosova.

SVI SU POBEDNICI

Kao što je i sam pobednik rekao, svi koji su trčali i prešli stazu su pobednici. Najviši vrhovi, Piribreg, Sejmenska kula i Ljuboten, prelepa lednička jezera, netaknuta priroda, fenomenalno vreme na dan Svetog Ilije, brojni izletnici i trkači koji su uživali na stazi pokazali pun su potencijal

Šar planine za aktivan odmor i boravak u prirodi. Šar planina je i dalje jedna od retkih planina sa raznovrsnom florom i faunom, na kojoj se mogu videti medvedi, divokoze, sitnija divljač, pa čak i najređa vrsta – ris.

“Verige sveta” povezale su i tog dana narode iz ove oblasti, pokazale lepote stranim takmičarima i dokazale da svi zajedno možemo bolje i zdravije živeti na ovim prostorima, promovisati sport, boravak u prirodi, druženje i saradnju.

Šarplaninski skajrejs predstavlja trku sa puno potencijala za dalji razvoj i napredak, kao i početak saradnje u prekograničnom regionu i realizaciju zajedničkih projekata.

NEBESKO TRČANjE U SRBIJI

Za one koji nisu upućeni u delovanje Skajraning asocijacije Srbije, pravo je vreme da se informišu.

Skajraning asocijacija se bavi organizovanjem planinskih trka u Srbiji, kao i promovisanjem ovog sporta. U kalendaru za 2015. godinu nalazi se osam trka.

Ne morate biti iskusan trkač, međutim, ovo je prava prilika da postanete jedan. Ako niste raspoloženi da se takmičite i odmeravate snage sa ostalima, možete i prošetati određenim rutama.

Važno je da date šansu jednom ovakvom događaju i garantujemo, nećete biti razočarani. Niko nije ostao ravnodušan na prelepe prizore srpskih planina i nikome nije baš toliko teško palo da pređe izvesnu kilometražu u očaravajućoj i ponegde netaknutoj prirodi.

Skajraning je sportska disciplina planinskog trčanja do ili preko 2.000 metara nadmorske visine, gde uspon ne prelazi 30%, a težina penjanja ne prelazi 2. stepen. Štapovi i ruke se mogu koristiti kao pomoćno sredstvo tokom trka.

Širom sveta se organizuje više od 200 skajraning trka sa oko 30.000 učesnika iz 54 zemlje. Među ovim zemljama od nedavno se nalazi i Srbija.

Preuzeto sa: www.zurnal.rs

Dodaj komentar

Loading

Pitajte nas

Ukoliko imate bilo kakvih pitanja, slobodno nam pišite.
    Ili nas pozovite za više informacija: